2016-08-15

Sufism i Sverige - ny rapport från SST

Sufism brukar beskrivas som den gren av islam som lägger särskild tonvikt vid själslivet och strävan att genom andliga övningar nå upplevelser av gudsnärvaro. Sufier har vanligen organiserat sig i ordnar som finns spridda över nästan hela världen.

I Sufism i Sverige – En lägesrapport från Stockholm, Göteborg och Malmö ges för första gången en mer övergripande presentation av hur sufism organiseras och praktiseras i Sverige. Rapporten är skriven av Simon Sorgenfrei Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., lektor vid Södertörns högskola.

Foto: Max Dahlstrand

Efter ovanstående presentation kommer
vi också få lyssna till ett föredrag med rubriken:

SÅ DRABBAS MUSLIMSKA KVINNOR I SVERIGE AV ISLAMOFOBI

Våren 2016 släppte European Network Against Racism (ENAR) rapporten Bortglömda kvinnor (The forgotten Women) Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster. som beskriver den diskriminering och det hat som möter muslimska kvinnor i Europa. Maimuna Abdullahi, rapportförfattare och samordnare på postkolonialt forum på ABF, berättar mer om livet för muslimska kvinnor i Sverige – och vad som skulle kunna göras för att förbättra deras situation. Läs mer om rapporten på ENARs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Skriften och rapporten presenteras den 14 september, kl 13-15, på Klara konferens,
Vattugatan 6, Stockholm. Mejla din anmälan senast den 10:e september till info@sst.a.se skriv ”14 september” i ämnesraden. Anmälan per telefon till SSTs kansli 08-453 68 70. Vid frågor ring Inger Carnbo: 08-453 68 74. Seminariet är avgiftsfritt.

Läs inbjudan som PDF Pdf, 347.7 kB, öppnas i nytt fönster.