Publicerad: 2018-09-24

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Myndigheten på MR-dagarna

Myndigheten för stöd till trossamfund är samarbetspartner i årets MR-dagar i Stockholm och anordnar och deltar i flera seminarier.

Pamflett med myndighetens seminarier, PDF Öppnas i nytt fönster.

Torsdag 13.00-14.30: TELL MAMA UK: A seminar on
islamophobia and how to measure and prevent it

For many years now the Muslim communities in the UK have suffered anti-Muslim incidents and expressed a need for a nationally coordinated means of reporting such incidents. The MAMA Project provide means for such incidents to be reported, recorded and analysed, working to ensure this data is accurate and reliable and the victims and witnesses affected receive support.
Lokal: C8 (seminariet hålls på engelska)

Torsdag 16.30-17.30: Systerskap över religionsgränser – hur funkar det?

I media beskrivs ibland trossamfund som en institution som motarbetar jämställdhet mellan män och kvinnor. Eller är det en plats för kvinnor att växa i? I ett unikt projekt träffas kvinnor med olika religiös bakgrund för att diskutera vad det innebär att vara kvinna och ledare på den religiösa arenan.
Lokal: Presscenter

MINISEMINARIER:

Fredag 12.30-13.00: Moskéers utsatthet i Sverige

En ny rapport från Uppsala universitet visar att förekomsten av hot och angrepp mot muslimska församlingar ökar i Sverige: 6 av 10 har någon gång drabbats. Undersökningen har gjorts i samverkan med Islamiska samarbetsrådet (ISR) och delfinansierats med stöd från Myndigheten för stöd till trossamfund.
Lokal: Stora scen

Fredag 15.30-16.00: Islam i Sverige under 1300 år

På mindre än hundra år har Sveriges muslimska befolkning ökat från en handfull individer till hundra tusentals muslimer i Sverige. Men muslimer har levt i Sverige under många hundra år och relationerna mellan vad vi idag kallar Sverige och muslimska kulturer sträcker sig långt tillbaka i tiden. I Islam i Sverige - de första 1300 åren tecknar religionsvetaren Simon Sorgenfrei denna långa historia, från vikingatidens kulturmöten till dagens muslimska mångfald.
Lokal: Lilla scen

Myndigheten deltar också i: Hur påverkar rasism och hbtq-fobi demokratin?

Vilka konsekvenser får rasism och hbtq-fobi för individen, samhället och demokratin? Utifrån människors erfarenheter av rasism och hbtq-fobi reflekterar myndigheternas högsta chefer kring konsekvenser, skydd och förebyggande arbete. Forum för levande historia har i uppdrag att samordna regeringens plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.
Lokal: C8 Datum & tid: fredag den 16 november kl 10.30 - 12.00, Moderator: Alexandra Pascalidou

  • Panelister:
  • Anja Taube, Kanslichef, Sametinget
  • Ingrid Lomfors, Överintendent, Forum för levande historia
  • Lena Nyberg, Generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
  • Peter Fredriksson, Generaldirektör, Skolverket
  • Åke Göransson, Direktör, Myndigheten för stöd till trossamfund (SST)