Publicerad: 2023-10-25

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Stärkt säkerhet för civila samhället

Regeringen höjer bidraget för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället

Statsråden Jakob Forssmed och Parisa Liljestrand presenterade vid en pressträff att regeringen med anledning av världsläget och hur det påverkar Sverige vidtar en rad olika åtgärder. Arbetet mot rasism, annan främlingsfientlighet och diskriminering förstärks. 20 miljoner kronor tillförs för nästa år vilket innebär att cirka 48,5 miljoner kronor kommer satsas under 2024. I detta arbete ingår bl.a. att motverka antisemitism.

Bidraget för säkerhetshöjande åtgärder höjdes i budgetpropositionen med 30 miljoner. Från och med 2024 uppgår anslaget till 74 miljoner kronor per år.

Regeringen har beslutat om ändringar i Förordning (2018:1533) om statsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället. Dessa träder i kraft den 1 januari 2024. Förändringarna innebär bland annat att bidraget flyttas från Kammarkollegiet till Myndigheten för stöd till trossamfund, och att det blir möjligt att söka både verksamhetsbidrag och projektbidrag.

SST har påbörjat arbetet med att överta hanteringen av säkerhetsbidraget. Information om hur det går till att söka bidraget kommer att publiceras i slutet av januari 2024.

Läs den ändrade förordningen på riksdagens hemsida Länk till annan webbplats.