Myndigheten för stöd till trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund

Vanliga frågor och svar om bidrag för säkerhetshöjande åtgärder

Här på sidan publiceras svar på de vanligaste frågor vi fått. Vi uppdaterar sidan löpande med de frågor som inkommer.

SST har beslutat om Riktlinjer för säkerhetshöjande åtgärder. Ta del av dem innan ni påbörjar arbetet med ansökan.

Om ni har en fråga som ni inte hittar svaret på, skriv till sakerhetsbidrag@myndighetensst.se

Om e-tjänst och ansökningsformulär

Som framgår under E-tjänst och Registrera organisation behöver den behöriga företrädaren vara registrerad som användare redan när organisationsregistreringen görs. Om den behöriga företrädaren registrerar sig senare kommer problemet att uppstå. Mejla ärendenummer för:
1. Registrering av organisation
2. Säkerhetsbidragsansökan
3. Registrering av användare
till sakerhetsbidrag@myndighetensst.se så försöker vi lösa problemet.

Kontrollera att e-post-adressen skrivits in korrekt och identiskt i formuläret för Registrera användare respektive Registrera organisation. Det räcker med att det är en stor bokstav (versal) där det ska vara liten bokstav (gemen) för att systemet inte ska känna igen adressen. Kontrollera alltså att exakt samma adress uppgivits i tjänsten Registrera organisation och Registrera användare.

Ja, det går utmärkt. Det finns ingen begränsning i formuläret för hur många fastigheter som kan läggas till.

Nej, men medlemsförsamlingen/föreningen behöver intyga att de är del av statsbidragsberättigat trossamfund när de ansöker om bidrag.

Nej. SST kommer från och med 2024 att använda e-tjänsten för samtliga bidragsansökningar och redovisningar


Allmänna frågor om bidrag

Förordningen (2018:1533) anger att innan ett beslut om statsbidrag fattas ska Myndigheten för stöd till trossamfund inhämta ett yttrande över ansökan från Polismyndigheten. Polismyndigheten ska i sitt yttrande redovisa sin bedömning av behovet av de åtgärder som ansökan avser och lämna de eventuella upplysningar i övrigt som myndigheten bedömer kan ha betydelse vid prövningen av ansökan.

Ett sätt är att ta del av en kostnadsfri onlineutbildning som SST erbjuder.


Frågor om organisation

Om en stiftelse kontrolleras av stat eller kommun (och/eller landsting) till mer än 50 procent betraktas den som statlig/kommunal och kan därför inte beviljas bidrag. En stiftelse anses kontrolleras av stat/kommun om offentlig/a aktör/-er har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av stiftelsens styrelseledamöter eller motsvarande befattningshavare.

Det som gäller för ideella föreningar är att de i sin verksamhet ska bidrar till att främja mänskliga rättigheter och värna demokratin, vara självständiga, sakna vinstsyfte och i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. De ska vara demokratiskt uppbyggda och bedriva verksamhet i Sverige.

Ytterligare förutsättning är att organisationens verksamhet påverkas av rädsla för hot, våld eller trakasserier som har samband med hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, kön, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet, eller organisationens arbete mot rasism eller liknande former av fientlighet.

Ja, det går att samordna insatser, under förutsättning att en organisation står som ansvarig för ansökan och redovisning. Den organisation som är SST:s part får inte vidareförmedla bidrag. Den part som är sökande är ansvarig för åtgärder och redovisning visavi SST.


Om bidragssummor


Om sekretess

Ansökningar om bidrag som kommer in till SST är s.k. allmänna handlingar. Rätten att ta del av allmänna handlingar kan begränsas genom sekretess. Om någon begär att få del av uppgifter i en ansökan om säkerhetsbidrag kommer SST därför att göra en bedömning av om uppgifterna omfattas av sekretess och därför inte kan lämnas ut. Myndighetens beslut att inte lämna ut en uppgift i en allmän handling kan överklagas till domstol.

När det gäller uppgifter som kan bidra till uppgifter om säkerhets eller bevakningsåtgärder som avser bl.a. byggnader eller andra anläggningar, lokaler eller inventarier gäller sekretess om det kan antas att syftet med åtgärden motverkas om uppgiften röjs (18 kap. 8 § Offentlighets- och sekretesslagen). Det råder alltså inte någon absolut sekretess för de uppgifter som lämnas i en ansökan om säkerhetsbidrag, utan en bedömning måste göras i varje enskilt fall om en uppgift i en ansökan är offentlig (och därför ska lämnas ut till den som begär det) eller om den omfattas av sekretess.


Om vad bidrag kan beviljas till

Om personell bevakning sker via ett auktoriserat bevakningsbolag utgår vi från att det är fråga om en säkerhetshöjande åtgärd som kan ge rätt till bidrag. Det är dock inte ett krav enligt statsbidragsförordningen att bevakning ska utföras av auktoriserat bevakningsbolag.

Om ansökan avser personell bevakning av ett icke auktoriserat bevakningsbolag krävs därför ett underlag som visar att bevakningen utförs professionellt, av utbildade personer, och att kostnaderna kan beräknas och redovisas på ett tydligt sätt för att vi ska kunna bedöma åtgärden som säkerhetshöjande. Det kan även bli aktuellt med uppföljning på plats.

Ja, men bidrag kommer endast beviljas för sådana åtgärder som påbörjats under det innevarande bidragsåret. Bidrag kommer inte beviljas retroaktivt för åtgärder som påbörjats tidigare än under det innevarande bidragsåret. Ni behöver kunna styrka detta i ansökan, genom att bifoga offerter.

Vi har valt att inte i ansökan begära att sökande ska definiera vilken typ av bidrag hen söker, utan endast ange för vilka åtgärder som bidrag söks. Notera att bidrag i samma formulär kan sökas såväl för enstaka insatser som för pågående verksamhet. Vi ser gärna att sökande beskriver hela årets behov i samma ansökan.

Enligt förordningen får verksamhetsbidrag lämnas till andra säkerhetshöjande åtgärder än skydd av byggnader, personella resurser eller tekniska lösningar för bevakning. För att beviljas ett verksamhetsbidrag bör både sökande organisation och åtgärder ha bred verkan och långsiktiga förväntade effekter.

Åtgärder som ej faller in under personell bevakning eller åtgärder för fastighet/byggnad kan sökas under Andra åtgärder i ansökningsformuläret. I bedömningen av ansökningar kommer SST i fråga om utbildningsinsatser prioritera åtgärder av nationell betydelse, framför lokala insatser, samt där hög risk föreligger. Detta bedöms och avgörs av SST med hjälp av polismyndigheten.

Nej, grundläggande brandskydd ingår inte i vad det säkerhetshöjande bidraget kan beviljas för.


Om vad som krävs för att kunna få bidrag

Ja. För att kunna beviljas bidrag måste organisationen ha post- eller bankgiro.


Frågor om utbetalning

En förutsättning för att pengarna ska betalas ut är att organisationen bekräftar villkoren. Därefter kontrollerar SST att sökande organisation inte har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten, eller är under rekonstruktion, i likvidation eller försatt i konkurs. Det dröjer cirka en till två veckor från det att villkoren bekräftats till dess att pengarna betalas ut.