Krisberedskap
Myndigheten för stöd till trossamfund har i uppdrag att verka för samordning av trossamfundens insatser i krisberedskapen. Våra många och olika trossamfund i Sverige har värdefulla kunskaper och resurser att bidra med i vår krisberedskap.
En central del av myndighetens arbete hör att främja dialogen mellan staten och trossamfunden och samverka med andra myndigheter och organisationer i frågor som rör trossamfund. Genom att ha en relation mellan myndigheter och olika trossamfund på lokal, regional och nationell nivå kan vi stå bättre rustade i vår krisberedskap i det interreligiösa och mångkulturella samhälle som vi lever i idag.
Det viktigaste är inte hur man möts – det viktiga är att man möts. När man vet mer om varandras kulturer och traditioner är det lättare att förstå hur man kan mötas.
Krishandledning
Ta del av myndighetens krishandledning som vänder sig till dig som arbetar i kommun eller region, eller till dig som verkar i ett trossamfund.
För dig som kommer från en kommun eller region
För dig som kommer från ett trossamfund
Trossamfundens betydelse för krisberedskapen
Trossamfunden kan tillföra mycket i krisberedskapsarbetet, bland annat genom sin erfarenhet av att samla människor i svåra stunder och vana att möta människor i kris. Inte minst viktigt är trossamfundens kunskaper om språk ur en rad aspekter, till exempel nationella språk såväl verbalt, kommunikativt som ordlöst.