Myndigheten för stöd till trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund

Organisationsbidrag

Utgångspunkten för det statliga stödet till trossamfunden är att huvuddelen av det ekonomiska bidraget skall utgå som organisationsbidrag. Med detta menas ett generellt bidrag som skall vara långsiktigt, hållbart och utformat så att trossamfunden kan bedriva sin verksamhet med fortsatt kontinuitet och långsiktighet.

I propositionen Staten och trossamfunden skriver regeringen följande om målet för stödet:

”Enligt regeringens mening bör målet med statens stöd till trossamfunden vara att bidra till att skapa förutsättningar för samfunden att bedriva en aktiv och långsiktigt inriktad religiös verksamhet i form av gudstjänst, själavård, undervisning och omsorg.”

För att församlingar inom trossamfunden ska kunna uppfylla målet krävs gudstjänstlokaler och anställd personal för den religiösa verksamheten och den absolut största andelen av bidraget används också till denna typ av kostnader (hyra, driftskostnader, löner, etc).

Så fördelas bidraget

Organisationsbidraget fördelas utifrån en modell som utgår från antalet betjänade inom trossamfunden. Med betjänad menas i detta sammanhang antingen registrerad medlem eller registrerad regelbunden deltagare i församling. 2016 fördelade myndigheten 88 miljoner kronor till 67 statsbidragsberättigade trossamfund som i sin tur fördelade ut medel till 945 församlingar.

För att få ta emot bidrag måste organisationen ifråga antingen vara godkänd som mottagare av statsbidrag eller vara en medlemsförsamling i ett statsbidragsberättigat trossamfund.

Närmare bestämmelser om organisationsbidraget finns i myndighetens föreskrifter om statsbidrag till trossamfund.

Vad gäller under 2024?

Både bidragsansökningar och redovisningar av mottagna bidrag kommer från och med 2024 att göras med hjälp av digitala formulär i SST:s nya digitala portal. Formulären, och ytterligare information, kommer att finnas tillgängliga på e-tjänsten i sluten av juni 2024.

En förutsättning för att man ska kunna använda denna tjänst är
a) att man först registrerat användare, och
b) att man registrerat trossamfundet.

Du behöver endast registrera dig som användare och registrera din organisation en gång. Efter registrering kan du använda formulären för att ändra uppgifter som du lämnat.

Om ni inte registrert er enligt ovan, bör ni göra det snart som möjligt. Observera att organisationer som registreras efter 31 juli INTE kommer kunna handläggas innan 15 augusti. För organisationer som registreras senast 31 juli kommer myndigheten handlägga och meddela registrering snarast, förutsatt att eventuella kompletteringsförfrågningar behandlas skyndsamt.

Ansökan kan endast göras i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.

Om ni inte registrert er enligt ovan, bör ni göra det snart som möjligt. Organisationer som registreras efter 31 juli kommer INTE kunna handläggas innan 15 augusti.

Vid ansökan kommer följande information och dokument laddas upp:

  • Statistik över antal betjänade så som det låg till 31 december 2023.
  • Årsredovisning för 2023.
    Senaste årsmötesprotokoll.
  • Verksamhets- och revisionsberättelse för 2023.
  • En förteckning över trossamfundets samtliga församlingar enligt senast tillgängliga uppgifter.

Förteckningen ska lämnas enligt specifik mall som finnas för nedladdning nedan. Om den begärda informationen inte listats enligt mallen kommer ärendet skickas tillbaka för komplettering. Filens ska döpas enligt följande mönster "orgnummer_organisationsbidrag_ansokan2025".

Notera: För att ansökan för organisationsbidrag 2025 ska handläggas, ska den inkommit via SST:s e-tjänsten senast 15 augusti 2024.

Vid redovisning av fördelningen av 2024 års organisationsbidrag ska följande dokument laddas upp.

  • Protokoll för beslut om fördelning.
  • Bidragets fördelning trossamfundets församlingar och föreningar, inklusive för trossamfundets centrala verksamhet. Här använder ni samma excellblad som ovanstående med tillägget FÖRDELADE MEDEL i kolumn D. Längst ner lägger ni till den centrala organisationen och hur mycket den behållit.

Frågor besvaras av

Mårten Sandmark
Handläggare för trossamfundsfrågor
08-453 68 03
marten.sandmark@myndighetensst.se