Myndigheten för stöd till trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund

Verksamhetsbidrag

En mindre del av det statliga stödet till trossamfund utgår som verksamhetsbidrag. Med detta menas verksamheter som trossamfund bedriver och som är av sådan art att staten kan vara intresserad av att sätta in särskilda stödåtgärder. Inom ramen för detta finns idag två typer av bidrag: bidraget för teologisk utbildning och bidrag för andlig vård inom sjukvården.

Bidraget för teologisk utbildning

Bidraget fördelas till konfessionella utbildningsinstitutioner. Syftet med detta bidrag är att stödja personer som förbereder sig för tjänst inom trossamfunden och som inte får annat statligt stöd t.ex. som högskola. Beslut om bidrag bereds enligt myndighetens tillämpningsföreskrifter och anvisningar för bidraget i en beredningsgrupp med representanter från de bidragsberättigade skolorna. Myndigheten beslutar sedan om bidrag och institutionerna lämnar årliga redovisningar.

De utbildningsinstitutioner som får ta emot detta stöd är idag:

  • Johannelunds teologiska högskola
  • Prästseminariet i Stockholms katolska stift.
  • Teologiska Högskolan, Stockholm
  • Örebro missionsskola.

Bidraget för andlig vård inom sjukvården

Andlig vård betecknar arbetet som olika trossamfund utför på sjukhusen genom särskilda tjänster. Genom själavård, riter, stödsamtal till människor i kris fyller de olika trossamfundens representanter ett behov som vårdpersonalen inte alltid kan tillmötesgå. Den andliga vården blir därför ett komplement till de olika professionernas arbete inom sjukvården.

Bidraget för andling vård inom sjukvården fördelas till församlingar inom de statsbidragsberättigade trossamfunden med syfte att möjliggöra anställningar av religiösa funktionärer inom den andliga vården inom sjukvården. En stor del av detta bidrag ges som stöd för att bekosta tjänster för präster, pastorer och diakoner inom Sjukhuskyrkan. Det finns idag även avlönade personer inom de islamiska trossamfunden och inom Sveriges buddhistiska samarbetsråd (SBS).

Andlig vård i sjukvården idag

Den andliga vården inom sjukvården finns representerad på cirka 80 av landets sjukhus. Svenska kyrkan ansvarar för den större andelen tjänster och har en lång tradition av att erbjuda andlig vård vi landets sjukhus. Från 1980-talet och framåt är även andra trossamfund än Svenska kyrkan representerade i arbetet. Kyrkornas gemensamma verksamhet på sjukhusen går under benämningen Sjukhuskyrkan som beskriver en verksamhet snarare än en lokal.

Myndigheten för stöd till trossamfund har regeringens uppdrag att stödja utvecklingen av den andliga vården i sjukvården. Till bidragsberättigade trossamfund förmedlar myndigheten statliga bidrag till tjänsterna inom den andliga vården i sjukvården som täcker en del av kostnaderna. Svenska kyrkan bekostar sina tjänster inom den andliga vården med egna medel. Statliga medel utgår också för utbildning av medarbetare för tjänst inom den andliga vården i sjukvården. Arbetsgivare för tjänsterna inom den andliga vården i sjukvården är lokala församlingar/föreningar och i några fall det nationella trossamfundet eller riksorganisationen.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter till den andliga vården i sjukvården kan sökas direkt via sjukhusen: antingen genom att ringa sjukhusets växel eller att söka på respektive sjukhus hemsida.
Följande länkar kan också vara en bra start:

Läs mer om andlig vård i sjukvården

Bild i faktaruta

En grund för arbetet med andlig vård på sjukhusen är den helhetssyn som på olika sätt uttrycks inom hälso- och sjukvården. Stockholms läns landsting beskriver den exempelvis så här i sin värdegrund för hälso- och sjukvård:

Vården ska utgå från individens hela situation, så att fysiska såväl som psykologiska, sociala, kulturella och existentiella behov och förväntningar beaktas”.
– Värdegrund för hälso- och sjukvården i SLL från 2002, sid 18