Myndigheten för stöd till trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund

Vanliga frågor och svar om bidrag för säkerhetshöjande åtgärder

Här på sidan publiceras svar på de vanligaste frågor vi fått. Vi uppdaterar sidan löpande med de frågor som inkommer.

SST har beslutat om Riktlinjer för säkerhetshöjande åtgärder. Ta del av dem innan ni påbörjar arbetet med ansökan.

Om ni har en fråga som ni inte hittar svaret på, skriv till sakerhetsbidrag@myndighetensst.se

Om e-tjänst och ansökningsformulär

Som framgår under E-tjänst och Registrera organisation behöver den behöriga företrädaren vara registrerad som användare redan när organisationsregistreringen görs. Om den behöriga företrädaren registrerar sig senare kommer problemet att uppstå. Mejla ärendenummer för:
1. Registrering av organisation
2. Säkerhetsbidragsansökan
3. Registrering av användare
till sakerhetsbidrag@myndighetensst.se så försöker vi lösa problemet.

Kontrollera att e-post-adressen skrivits in korrekt och identiskt i formuläret för Registrera användare respektive Registrera organisation. Det räcker med att det är en stor bokstav (versal) där det ska vara liten bokstav (gemen) för att systemet inte ska känna igen adressen. Kontrollera alltså att exakt samma adress uppgivits i tjänsten Registrera organisation och Registrera användare.

Ja, det går utmärkt. Det finns ingen begränsning i formuläret för hur många fastigheter som kan läggas till.

Nej, men medlemsförsamlingen/föreningen behöver intyga att de är del av statsbidragsberättigat trossamfund när de ansöker om bidrag.

Nej. SST änvänder endast e-tjänsten för samtliga bidragsansökningar och redovisningar.



Allmänna frågor om bidrag

Förordningen (2018:1533) anger att innan ett beslut om statsbidrag fattas ska Myndigheten för stöd till trossamfund inhämta ett yttrande över ansökan från Polismyndigheten. Polismyndigheten ska i sitt yttrande redovisa sin bedömning av behovet av de åtgärder som ansökan avser och lämna de eventuella upplysningar i övrigt som myndigheten bedömer kan ha betydelse vid prövningen av ansökan.

Ett sätt är att ta del av en kostnadsfri onlineutbildning som SST erbjuder.


Frågor om organisation

Ja, det går att samordna insatser, under förutsättning att en organisation står som ansvarig för ansökan och redovisning. Den organisation som är SST:s part får inte vidareförmedla bidrag. Den part som är sökande är ansvarig för åtgärder och redovisning visavi SST.


Om bidragssummor


Om sekretess

Ansökningar om bidrag som kommer in till SST är allmänna handlingar. Rätten att ta del av allmänna handlingar kan begränsas genom sekretess. Om någon begär att få del av uppgifter i en ansökan om säkerhetsbidrag kommer SST därför att göra en bedömning av om uppgifterna omfattas av sekretess och därför inte kan lämnas ut. Myndighetens beslut att inte lämna ut en uppgift i en allmän handling kan överklagas till domstol. När det gäller uppgifter som kan bidra till säkerhets- eller bevakningsåtgärder som avser bl.a. byggnader eller andra anläggningar, lokaler eller inventarier gäller sekretess om det kan antas att syftet med åtgärden motverkas om uppgiften röjs (18 kap. 8 § Offentlighets- och sekretesslagen).

Det råder alltså inte någon absolut sekretess för de uppgifter som lämnas i en ansökan om säkerhetsbidrag, utan en bedömning måste göras i varje enskilt fall om en uppgift i en ansökan är offentlig (och därför ska lämnas ut till den som begär det) eller om den omfattas av sekretess.



Om vad bidrag kan beviljas till

Om personell bevakning sker via ett auktoriserat bevakningsbolag utgår vi från att det är fråga om en säkerhetshöjande åtgärd som kan ge rätt till bidrag. Det är dock inte ett krav enligt statsbidragsförordningen att bevakning ska utföras av auktoriserat bevakningsbolag.

Om ansökan avser personell bevakning av ett icke auktoriserat bevakningsbolag krävs därför ett underlag som visar att bevakningen utförs professionellt, av utbildade personer, och att kostnaderna kan beräknas och redovisas på ett tydligt sätt för att vi ska kunna bedöma åtgärden som säkerhetshöjande. Det kan även bli aktuellt med uppföljning på plats.


Om vad som krävs för att kunna få bidrag

Ja. För att kunna beviljas bidrag måste organisationen ha plus- eller bankgiro.


Frågor om utbetalning

En förutsättning för att pengarna ska betalas ut är att organisationen bekräftar villkoren. Därefter kontrollerar SST att sökande organisation inte har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten, eller är under rekonstruktion, i likvidation eller försatt i konkurs. Det dröjer en till tre veckor från det att villkoren bekräftats till dess att pengarna betalas ut.