Text

Publicerad: 2022-04-01

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ögonblicksbild från Caritas på plats i Kiev

Generalsekreterare George Joseph har besökt Kiev, här delar han sin berättelse om krigets förödelse och konsekvenser för människor som förlorat allt.

För en vecka sedan gjorde George Joseph ett besök i Ukraina, bland annat Kiev, på uppdrag av katolska kyrkans globala biståndsnätverk Caritas Internationalis. Han var utsänd för att träffa Caritasanställda och volontärer på plats för att visa dem omvärldens stöd, omtanke och solidaritet. Caritas finns på 69 platser runt om i Ukraina, från Luhansk i öst till Lviv i väst, och har sedan dag ett stått i frontlinjen när det gäller att hjälpa de krigsdrabbade.

George Joseph kom tillbaka från Ukraina mycket betryckt. Hans analys är att man här i väst verkar tro att flyktingarna kommit hit temporärt och att de kommer att återvända snart. Men Georges bedömning är att det sättet att tänka, och hoppas, inte är realistiskt. De människor han träffade uttryckte stor tacksamhet och visade stort mod och tillförsikt. Men förödelsen och traumat han bevittnade går inte att blunda för:

  • Det var en ofattbar förstörelse. De människor som har flytt från det här grymma kriget kommer inte att kunna återvända inom överskådlig tid, inte ens om kriget tar slut snart. De har helt enkelt ingenting att komma tillbaka till. Behoven är, och kommer att vara, enorma.

George påpekar också att de flyktingar som befinner sig i Ukrainas grannländer Polen, Slovakien osv alla är i chock. De tror ofta själva att de ska återvända om några veckor, men när chocken lagt sig och verkligheten hinner i kapp dem kommer de att röra på sig därifrån, vidare till andra länder. Antalet som kommer till Sverige tror han därför kommer att öka.

Bild från Caritas volontärer Skavsta flygplats